Dovedite svoje finansije u red

Finansije, bez obzira na količinu novca koju zaradite, ne moraju da budu u haosu. Zlatnik aplikacija za praćenje troškova i njena jednostavna metoda sa četiri pravila pomoći će vam da organizujete svoje račune, otplatite dugovanja, uštedite više gotovine i brže postignete svoje finansijske ciljeve

Preuzmite besplatnu verziju

Isprobajte našu aplikaciju. Iskoristite naš besplatni sadržaj. Prošetaj malo okolo. Odlučite da li vam se sviđamo.

Napravite plan

Kreirajte svoj budžet, organizujte plan isplate i osetite više kontrole.

Uništite svoj dug

Upravljanjem troškova stvorićete više novca za otplatu duganja i vaš minus na tekućem računu će  se smanjiti do zaborava. Sloboda!

 

Život bez pravila jedan

 

Stanje na vašem računu od 10000 dinara navodi vas da verujete da imate dovoljno gotovine, tako da odete na večeru. (I vi ste veliki.) Ali nekoliko dana kasnije neki računi dolaze na naplatu, a vi nemate novca. (Zato što ste ga pojeli.) Zvanično ste pod stresom.

 

Život sa pravilom jedan

 

Imate 10000 dinara na svom nalogu i svaki dinar dodelite poslu tako što ćete 10000 dinara podeliti u različite kategorije. Kada vas prijatelj pozove na suši, konsultujete svoju kategoriju Eating Out (sa saldom od 1000 dinara) i predlažete svom prijatelju da dođe kod vas ili da umesto toga jedete picu. Nekoliko dana kasnije, neki računi dolaze na naplatu - a vi ih samo plaćate.

 

Zašto uspeva

 

Već ste zacrtali plan, tako da umesto da se opterećujete svakom malom odlukom o potrošnji (koja izaziva osećaj krivice), vi samo radite na svom planu. Nije potrebna povišica, neočekivani prihod ili nasledstvo. (Iako bi sve to i dalje bilo lepo.)

 

Život bez pravila dva

 

Imate 10000 dinara na računu. Posle neke brze (verovatno pogrešne) matematike, računate svoje račune. Ukupno (u vašoj glavi): 7700 dinara. Prepuni ste gotovine! 10000 minus 7700 = 2300 besplatnog novca! Ali zaboravili ste na premiju osiguranja (6000 dinara), pa ste sada pod stresom. Kreditna kartica će vam pomoći - i tako ste još dublje u dugovima.

 

Život sa pravilom dva

 

Gledao si unapred pre šest meseci. Svakog meseca dodeljujete 1000 dinara za premiju osiguranja. Sada je kraj i imate 6000 dinara spremnih. Odakle dolazi „dodatnih“ 1000 dinara mesečno? Kada sledite pravilo jedan i počnete da dajete posao svakom dinaru, vaš novac počinje da vam se povinuje. Poklapa se sa vašim prioritetima. To nije magija, iako se tako oseća. Dakle, taj ludi mesec, koji bi vas poslao u potpunu i potpunu paniku, nije bila velika stvar. U stvari, pomalo dosadno.

 

Zašto funkcioniše

 

Gledate unapred na te veće, ređe troškove (i velike snove i ciljeve!) i delite ih na mesečne iznose kojima se može upravljati. Kao rezultat toga, donosite potpuno informisane, aktuelne odluke o potrošnji, na osnovu trenutnih potreba i budućih obaveza.

 

Život bez pravila tri

 

Kada previše trošite, osećate se neuspešno. Budžeti ne funkcionišu. Cela ova ideja pokušaja da se „pogodi“ šta ćete potrošiti je potpuno gubljenje vremena. Ne treba vam „budžet“, „treba vam povišica“. Da zaradite samo malo više novca, sve bi bilo u redu! (Ove poslednje dve rečenice su pune sarkazma.)

 

Život sa pravilom tri

 

Previše trošite (dešava se) i vaš budžet vas gurne — super-prijateljskim glasom — „Ups! Previše ste potrošili na namirnice. Bez brige! Samo pređite preko viška novca iz kategorije putovanja. Dobro je!“ Ne osećate se kao neuspeh ili u iskušenju da odustanete. Budžeti rade. Jednostavno nikada ranije niste planirali ovakav budžet.Zašto radi

 

Ne morate biti savršeni! Samo treba da se posvetite procesu planiranja onoga što ćete potrošiti (Pravila jedan i dva), a zatim sledite svoj plan. Oh, tako je, a zatim prilagođavanje plana po potrebi. Prilagodite i ponovite.

 

 

Život sa pravilom četiri

 

Petru su dodeljene plate za najmanje mesec dana pre nego što mesec i počne. Mnogo novca, samo sedi i čeka da uradi svoj posao. Kada stignu računi, on ih plaća—u stvari, stavio ih je na automatsko plaćanje pre nekoliko meseci. Obično je srećan i zadovoljan i ne može da prestane da razmišlja o novcu koji planira da uloži i odmoru sledećeg leta.

 

Zašto uspeva

 

Niste pod stresom, jer ne živite na finansijskoj ivici. Nema više gubljenja vremena i energije za vremenske račune za određenu platu. Kada dođe račun, samo ga platiš. Rezultat? Soba za disanje. Manje fokusa na danas, a više na sutra znači veće razmišljanje, bolje odluke i isklesane trbušnjake (moguće je!).